Traditioner

Traditioner

Der knytter sig mange traditioner til barnedåben. Herunder kan du kort læse om de mest almene anvendte.

Hvornår skal barnedåben afholdes?

Inden barnet fylder seks måneder, skal det navngives eller døbes ifølge dansk lovgivning. Et typisk dåbsbarn er i dag tre en halv måned gammel og dermed langt ældre end tidligere.

Kongefamilien afspejler ganske godt den udvikling, som er sket i forhold til tidspunktet for barnets dåb. Dronning Margrethe var 28 dage, da hun blev døbt, kronprins Frederik var knap to måneder, mens kronprinsens søn, prins Christian, var lidt mere end tre måneder på dåbsdagen.

Hvad skal dåbsbarnet have på?

Otte ud af 10 børn bliver døbt i en kjole, som har været i familiens eje i generationer. Mange må have dåbskjolen forbi en syerske for at få den udvidet, så der kan være plads til yngste skud på stammen i kjolerne, som er fra den tid, hvor børn blev døbt som spæde.

Kjolens lange historie er ofte dokumenteret med broderier på kjolen, hvor navnene er skrevet på dem, som er blevet døbt i kjolen. Har man ikke en tradition med en dåbskjole, forsøger forældre ofte at skabe en. Familier, som køber en dåbskjole eller får den syet om af konfirmations- eller brudekjolen, håber typisk, at de grundlægger en ny tradition med kjolen.

Ligesom konfirmander får særligt tøj til blå mandag, får flere dåbsbørn et ekstra sæt tøj til dåbsdagen, som de får på efter at være blevet beundret og foreviget i dåbskjolen.

Hvor lang skal dåbsbåndet være?

Dåbsbåndet eller dåbssløjfen skal ifølge traditionen være længere end dåbskjolen. Længden på dåbsbåndet repræsenterer barnets levelængde, og hvis båndet er kortere end kjolen, vil barnet også få et kort liv ifølge gammel overtro.

Hvorfor skal dåbskjolen være lang?

Den typiske dåbskjole er en hvid kjole, der er for lang til barnet. Historien bag den lange kjole går tilbage til 1600-tallet, hvor barnet blev neddyppet i dåbsvandet og efterfølgende skulle holdes varm. Til det formål brugte man et såkaldt kristentæppe. I 1700-tallet blev det til en kristenpose, hvor den lille bedre kunne holde varmen.

I takt med vores velstand blev kristenposerne længere, og man fandt på at åbne dem forneden. Frem til 1800-tallet var det mest udbredte tøj til dåbsbarnet kristenposer i smukt, kulørt stof. Men i adelen begyndte man at bruge hvide dåbskjoler, og den mode bredte sig til borgerskabet, hvor det slog igennem med hvide dåbskjoler.

Siden 1890’erne har den lange, hvide kjole været det mest udbredte uanset sociale lag.

Skal barnet sove i dåbskjolen?

Der er tradition for, at det lille barn skal sove sin første søvn efter dåben i dåbskjolen. Overtro siger nemlig, at det vil give barnet et godt liv at sove i dåbstøjet, og længden af søvnen var ensbetydende med et langt liv til den nydøbte.

Selvom det er en fin tradition at håndhæve, så vær dog opmærksom på, at det kan udgøre en kvælningsfare for barnet at sove i alt det løse stof, som en dåbskjole typisk består af.

Hvem bærer barnet ved dåben?

Ifølge nyere undersøgelser er det typiske, at en gudmor bærer barnet, mens forældrene står ved siden og følger med. Gudmor er den folkelige betegnelse for den af fadderne, som bærer barnet ved dåben og svarer på barnets vegne.

I de tilfælde hvor dåbsbarnet bliver båret af enten mor eller far, sker det ofte, at en af fadderne bliver kaldt for gudmor, hvilket i så tilfælde er ment som en ærestitel.

Hvad forærer man et dåbsbarn?

De klassiske gaver til dåbsbarnet er typisk ting, som kan følge barnet hele livet. Herunder er listet en række gaveideer, som kan inspirere ønskelisten:

Børnebibel

Dåben er en kristen tradition, og selvom mange i dag bliver døbt af tradition og ikke religion, er børnebiblen stadig et populært ønske. Barnet døbes i den kristne tro, og det er faddernes opgave at bistå, at barnet opdrages heri. Derfor er det oftest faddere og gudforældre, som giver en bibel i gave.

Æbletræ

Hvis forældrene har etableret sig med hus og have, er en klassisk gave et æbletræ, som kan vokse med barnet.

Dagmarkors

Næsten alle piger får en halskæde med Dagmarkors i som minde om dåbsdagen.

Sølvtøj med indgravering

Det er blevet meget populært at give gaver i form af sølvtøj med dåbsnavn og dato indgraveret. Det kan f.eks. en sparegris, fødselsdagsflag, smykkeskrin eller dåbsrulle.


Kilde:
https://www.kristendom.dk/dåb/sådan-gør-vi-når…